Blog Sedas

 
 
 
 

Portret van Geke in een rode zetel17/04/2017

Portret van Geke in een rode zetel

Ik heb recent een 'alla prima' olieverf schilderij van mijn vrouw 'Geke' gemaakt terwijl ze rustig naar buiten aan het kijken was en comfortabel in een rode zetel zat ... het leek wel of ze aan het dagdromen was terwijl ze naar buiten staarde ...

Op dat moment nam ik toevallig een foto met mijn digitale camera en dacht er verder niet meer aan ... enkele dagen later tijdens het opladen van een reeks digitale foto's kwam ik er achter dat die specifieke foto eigenlijk goed gelukt was en een speciale sfeer uitstraalde ...

Mijn vrouw houdt niet echt van aandacht en is dan ook niet gemakkelijk te overhalen om een foto van haar te laten nemen of om te poseren ... dus toen ik deze foto zag, dan zag ik onmiddellijk dat dit een mooie inspiratie voor een schilderij zou kunnen zijn ...

Mijn eerste idee was om een digitaal schilderij te maken met de fantastische digitale olieverf penselen van het software pakket 'ArtRage Pro' ... een digitaal schilderij laat toe om op een gemakkelijke manier een eerste studie te maken, om te spelen met vormen en kleuren en dat alles zonder onnodig materiaal te verspillen en gemakkelijk bepaalde handelingen uit te proberen en te annuleren ...

Ik had trouwens zoveel plezier met het maken van de digitale versie dat ik uiteindelijk besloot om verder te gaan dan enkel een studie en er gelijk een volledig afgewerkt digitaal schilderij van te maken.


Vervolgens heb ik het digitaal schilderij laten afdrukken op een echte canvas en dit als Valentijn cadeau gegeven ... tot dan wist ze eigenlijk niet dat ik haar aan het schilderen was.

 

 

Een aantal weken later begon ik opnieuw met een blanco canvas maar dit keer niet op mijn computer scherm maar aan de ezel in mijn atelier ... Digitaal schilderen heeft zeker zijn voordelen maar het kan toch niet echt concurreren met het echte werk ... het werken met penselen, de tubes met verf en natuurlijk de geur van olieverf ... zalig gewoon.

Ik ben dan opnieuw begonnen op basis van de foto referentie via een computer scherm in mijn atelier ... Ik ben gestart met een initiële sketch in verdunde olieverf om dan vervolgens de grotere patronen uit te werken met aandacht voor de toonwaardes, randen & kleuren.

Hier zijn enkele progressie foto's:

 

 


Het schilderen is gebeurd in 2 'alla prima' ( nat in nat ) sessies waarbij de eerste ongeveer 6 uur duurde ... toen was het einde van de avond en werd ik te moe om nog de juiste beslissingen te nemen.  De volgende dag werkte ik nog eens 4 uur om het schilderij zover te krijgen dat ik tevreden was over het resultaat ... Ik aarzel om het 'klaar' te noemen want eender welke schilder kan je vertellen dat dit eigenlijk nooit echt het geval is ... een schilderij 'klaar' ... nooit :-)

 

 


Uiteindelijk ben ik zeer blij met beide schilderijen en dankbaar voor de opgedane ervaringen ...

 

 

Een moeilijkere opdracht zal nu zijn om mijn vrouw te overtuigen om ook eens 'in het echt' te poseren voor mij ... observatie via onze ogen ... daar kan momenteel nog geen enkele foto referentie tegen op ...