Biografie

  Kunst brengt schoonheid in een globale wereld die vaak donker en lelijk is  

Biografie

Ik ben geboren als oudste zoon in een arbeidersgezin in de Rupelstreek in België.

Al vanaf mijn kinderjaren was ik creatief bezig. Strips natekenen met potlood ( o.a. Storm van de fantastische Don Lawrence ) of eigen maaksels … de eerste schilderijen met aquarellen van dieren en bloemen en schetsen … vele uren tekenen en schetsen.

Sedas oude stripverhalen

Ik was een dromerig, timide kind dat liefst op zijn eentje bezig was met creatieve zaken en zich terugtrok in zelf gebouwde fantasiewerelden met Lego en Playmobil.

Tijdens mijn tienerjaren ontdekte ik de computer en stopte ik bijna volledig met tekenen. Ik werd gefascineerd door die 'bits en bytes' en vooral door games. Niet alleen om te spelen maar ook om er zelf te maken.Vele uren werden gespendeerd aan werken met grafische software en het programmeren van game engines om 2D figuurtjes op het scherm te tonen en dat in 256 kleuren (VGA 320 x 200 iemand?). Op zich ook een zeer creatief proces met veel artistieke aspiraties en uitdagingen: de eerste digitale stappen als het ware.

Maar dan kom je op een leeftijd waar je moet beginnen na te denken over je latere carrière en leven. De creatieve kriebel was er nog steeds dus ik droomde om naar de academie te gaan en een echte kunstenaar te worden. Natuurlijk was dat uiteraard niet de keuze van mijn ouders. Iets van ‘een echte job’ etc. Dus was de logische keuze om een opleiding A1 Graduaat Informatica te volgen waar ik met onderscheiding afstudeerde.

Gedurende die opleiding bleef ik volop bezig met het ontwikkelen van games en had ik aspiraties om in de game sector aan de slag te gaan. Helaas was deze sector zo goed als onbestaande in België en diende je in Amerika of Groot-Brittannië te zijn. Ik kon uiteindelijk wel de interesse wekken van een Engels bedrijf en had de opportuniteit om een job interview te gaan afleggen ergens in de buurt van Londen. Maar uiteindelijk is het er niet van gekomen. Te timide en onervaren om op die leeftijd de wereld te verkennen en naar Londen te reizen. Financieel was het ook al niet vanzelfsprekend om zo een reis te maken. Dus die droom werd snel terug opgeborgen.

Sedas Game Development

Na mijn studies kon ik gelijk aan de slag als consultant bij het gerenommeerde Anderson Consulting (nu Accenture) – één van de big 5 consultancy bedrijven in die tijd (en nog steeds trouwens). Een nieuwe wereld ging voor mij open. Daar stond ik dan. De schuchtere, timide dromer die plots de consultant ging spelen. Ik had eigenlijk eerlijk gezegd geen idee waar ik aan begon. Het was in ieder geval een beslissing die mijn leven grondig veranderde en die ervoor zorgde dat ik in geen tijd kon openbloeien en heel wat vaardigheden leerde die ik absoluut niet had meegekregen op school.

Mijn 'carrière' als IT-consultant ging prima. Het waren wel drukke en lange dagen. Er werd veel van je verwacht. Op zich deed ik het graag (en nog steeds trouwens) maar het betekende wel dat ik geen tijd, energie of interesse had om echt creatief bezig te zijn – noch op papier en ook niet op het scherm.

Het 'artistieke gevoel' en 'drang naar expressie' ging echter nooit weg en daarom besliste ik om een opleiding deeltijds kunstonderwijs ‘schilderen’ te volgen bij de 'Koninklijke Academie voor Kunst' te Antwerpen (België).

Vanaf het moment dat ik het klaslokaal binnenkwam en de olieverf rook wist ik dat dit was wat ik altijd had willen doen...

Sedas Academie Antwerpen - Stillevens

Na 4 jaar cursussen aan de Academie studeerde ik af met een diploma en een heel pak ervaringen rijker. Ervaringen die mijn leven wederom ingrijpend veranderde. Naar de academie gaan met al die verschillende soorten mensen en gedachten veranderde mijn visie op het leven op een positieve manier! Onrechtstreeks leerde ik via de academie ook mijn lieftallige vrouw ‘Geke’ kennen … die heuglijke gebeurtenis alleen al was al de moeite en energie meer dan waard. Zij was de kers op de spreekwoordelijke artistieke taart.

Sedas Academie Antwerpen - Naaktmodel

Ondertussen bleef ik wel als IT consultant aan de slag. Maar na 8 jaar in dienstverband gewerkt te hebben nam ik in samenspraak met mijn vrouw opnieuw een belangrijke beslissing. Ik werd zelfstandige en startte mijn eigen bedrijf "Sedacrivity" waarmee ik IT-consultancy aanbiedt aan kleine en grote organisaties. Technische IT consultancy bleek uiteindelijk ook een passie te zijn waar ik goed in was (en nog steeds ben) en dat werd duidelijk door mijn klanten geapprecieerd. Zelfstandige worden was dus een logische beslissing om meer controle te krijgen over mijn professioneel leven en het gaf/geeft me ook meer vrijheid om met kunst bezig te zijn.

Al die jaren bleef ik wel artistiek bezig maar de nadruk lag toch vooral op de IT consultancy. Zelfstandige zijn geeft inderdaad een zekere vrijheid maar brengt ook heel wat verantwoordelijkheden mee.

En het leven gaat natuurlijk ook gewoon verder …

Na heel wat jaren samen te wonen op een appartement in Antwerpen hadden mijn vrouw en ik dan uiteindelijk de stap genomen om een oud huis te kopen in Sint-Niklaas. Na een grondige renovatie en dus vele jaren hard werken was er terug tijd om na te denken over mijn artistieke aspiraties.

De IT evolutie had ondertussen niet stil gestaan en heel wat commercieel artistiek werk (denk aan posters, game art, etc.) werd ondertussen digitaal gemaakt. Daar was ik ondertussen ook al een tijd mee aan de slag en ik maakte dus vooral digitaal werk. Ook het internet was ondertussen uitgegroeid tot een alom tegenwoordig medium waar je een gigantische bron aan informatie kan vinden over éénder welk onderwerp. Er zijn heel wat online cursussen te vinden en na wat zoekwerk besloot ik om de online cursus ‘How to become a better artist’ te volgen aangezien ik nog steeds zat te worstelen met mijn artistieke aspiraties. Deze zes weken durende cursus van ‘Robert Chang’ veranderde wederom mijn artistiek leven. Deze cursus deed me vooral inzien dat ik eigenlijk nergens stond en dat er heel wat werk aan de winkel was, ongeacht de discipline of medium, de basis vaardigheden blijven hetzelfde en dienen geoefend en bestudeerd te worden.

In onze eigen huis was er plek om een eigen atelier in te richten waardoor ik naast het digitale werken ook terug begonnen was met olieverf schilderen. Daar had ik vele jaren niet de tijd noch plaats voor gehad maar het was gelijk terug de ontdekking van een grote liefde. Door de online cursus was ik me ook gaan verdiepen in het onderwerp van schilderen. Ik verslond online informatie en kocht uiteindelijk één van de beste boeken over dit onderwerp … Alla Prima van Richard Schmid. Een nieuwe wereld ging wederom voor mij open. Ik begon meer en meer portretten te schilderen en vond daarin een nieuwe passie. Door de studie en de online cursus begreep ik ook dat het me nog aan de nodige basis ontbrak voor het schilderen van het menselijk lichaam.

Na een positief bezoekje aan de open deur dag van de academie in Sint-Niklaas besloot ik om opnieuw de stap te wagen en ben ik een opleiding 'Model tekenen' gaan volgen bij Benny Luyckx.  Deze opleiding laat me toe om te werken aan mijn vaardigheden voor het capteren van het menselijk lichaam.

Sedas Academie Model Tekenen 2014-2015

Mijn artistieke aspiraties en wil om te leren zijn groter dan ooit. Ik kijk vol artistieke ‘goesting’ uit naar de toekomst …

 

Met artistieke groeten,

 

Steven De Saeger